Site Loader
kloniranje trdega diska

Nadgradnja strojne opreme računalnika je pogosto potrebna, zaradi različnih razlogov. Dobro pa je tudi, če imamo izdelano varnostno kopijo pomembnih podatkov, ki se nahajajo na SSD- ju ali trdem disku. Oboje nam omogoča kloniranje trdega diska, ki je izredno preprost proces. V večini primerov se ga uporablja za nadgradnjo spominskega medija in usposobitev drugega računalnika z identičnimi strojnimi lastnostmi. Zato je dobro, če kot uporabnik računalnika poznamo prednosti, ki ga ima preslikava podatkov iz enega spominskega medija na drugega.

Nadgradnja spominskega medija

Zadnja leta so vedno bolj popularni SSD diski. Ker uporabljajo pomnilniške čipe, so izredno hitri pri delovanju. Podatke lahko pišejo in berejo tudi po več gigabajtov na sekundo, kar je izredno hitro.

Kaj je kloniranje trdega diska

Zato predstavljajo skoraj nujno nadgradnjo za vsak računalnik. Če pa že imamo nameščen operacijski sistem, pa ni vedno najbolj smiselno, da se ponovno lotimo namestitve vseh programov in gonilnikov na SSD disk. Veliko bolj učinkovito je, če opravimo kloniranje trdega diska na SSD. S tem se izognemo postopku ponovnega nameščanja operacijskega sistema in aplikacij, kar je velika prednost. Pomembno pa je, da je SSD disk večji ali enak velikosti shranjenih podatkov na trenutnem spominskem mediju.

Premestitev podatkov iz starega na novi računalnik

Nakup novega računalnika je sčasoma smiseln za vsakega uporabnika. Ker se strojna oprema hitro spreminja iz leta v leto, je najbolje, da nadgradimo naš računalnik po potrebi. Ko to storimo, imamo zelo verjetno na starem računalniku ogromno podatkov.

S kloniranjem diska jih lahko hitro in uspešno premestimo na nov računalnik.

  • To je najbolj smiselno storiti s sekundarnim diskom ali SSD-jem.
  • Operacijski sistem pa je najbolj ponovno naložiti, če ni nameščen.

Veliko novih računalnikov ima že nameščen operacijski sistem Windows 10, Windows 11 ali Linux. Enako velja, če si lastimo Apple računalnik z macOS operacijskim sistemom.

Kloniranje diska za več računalnikov hkrati

Usposobitev računalnika je skoraj vedno dokaj zahtevno opravilo. Namestiti je potrebno operacijski sistem, gonilnike, aplikacije, antivirusni in požarni varnostni sistem ter podobno.

Kloniranje diska za več računalnikov hkrati
Kloniranje diska za več računalnikov hkrati močno skrajša to zahtevno opravilo.

Če si lastimo več računalnikov z enako ali zelo podobno strojno opremo, si lahko s kloniranjem diska močno skrajšamo delo. Tako je mogoče usposobiti do celote en računalnik. Nato pa opravimo kloniranje diska na druge računalnike. S tem ni potrebe, da bi na vsak sistem nameščali operacijski sistem in druge elemente, kar nam prihrani veliko časa.

Izdelava varnostnih kopij

Varnostne kopije ključnih podatkov je mogoče izdelati na mnogo načinov. Uporabimo lahko USB ključ, NAS Synology sistem, shranjevanje v oblaku in mnogo več. Na voljo je tudi kloniranje diska, ki nam omogoča, da ustvarimo duplikat podatkov na svežem spominskem mediju. Načeloma je omenjen način za izdelavo varnostnih kopij podatkov priporočen v primerih, ko želimo več terabajtov podatkov shraniti na varno mesto.

Vedno je najbolje, da kloniranje diska prepustimo izkušenim strokovnjakom v računalniškem servisu. Tako zagotovimo, da bo celotni postopek izpeljan profesionalno in brez napak. Kot uporabnik, pa bomo lahko mirni, da so naši podatki na varnem.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: Matej

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: