Site Loader
nameščanje SSL certifikata

Dejstvo je, da je moderni svet poln najrazličnejših nevarnosti. Te prežijo tudi za lastniki strani na spletu, prav tako za njihovimi uporabniki oziroma obiskovalci. Številni nepridipravi imajo na voljo najrazličnejša orodja, ki jim omogočajo uspešne kraje. Tudi zaradi slednjega je še kako zelo pomembno, da se kar najučinkoviteje zavarujejo tudi spletne strani. Veliko mero varnosti nam k sreči omogočajo tudi tako imenovani SSL certifikati.

Omenjeni certifikati so na razpolago prav vsakemu uporabniku oziroma lastniku domene. Njihov ključni namen pa je seveda omogočati privatnost in nevidnost informacij, ki se izmenjujejo med strežniki ter računalniki uporabnikov.

Varovanje občutljivih informacij

Za komuniciranje preko spleta računalniki uporabljajo protokol http. Slednji se uporablja že vrsto let ter je do nedavnega ponujal tudi dovolj zanesljiv nivo varnosti. Sčasoma pa so seveda hekerji presegli njegovo učinkovitost oziroma zmogljivost. Razvili so namreč orodja, ki jim med drugim zagotavljajo tudi prisluškovanja komunikaciji med strežnikom, ki gostuje, ter obiskovalci spletnih strani.

varnost na spletnih straneh nam omogočajo SSL certifikati
Veliko mero varnosti na spletnih straneh nam omogočajo SSL certifikati.

S pomočjo omenjenega prisluškovanja hekerji tako lahko ukradejo tudi najbolj občutljive podatke oziroma informacije, kot so denimo bančni podatki, gesla, uporabniški računi. Med njihovim početjem pa jih nihče ne zazna dovolj zgodaj. Za dodatno varnost v tem primeru lahko poskrbijo torej SSL certifikati. Zaklenejo oziroma zakodirajo namreč ves pretok informacij. Posledično nepridipravi nimajo vpogledov v informacije, ker si ne lastijo ključa za odklepanje.

Overitev pristnosti podjetja in domene

Ena od ključnih nalog, ki jih opravljajo SSL certifikati, je ta, da overjajo našo pristnost podjetja in domene. To naredijo tako, da fizično povezujejo ime domene z lokacijo podjetja. Pri URL naslovu v brskalniku se pojavlja ključavnica v zeleni barvi, kadar nekdo obišče spletno stran. Če kot uporabnik kliknete na omenjeno ključavnico, se izpiše, da je ta stran za uporabo pristna ter zavarovana.

Kako deluje HTTPS oziroma SSL certifikat?

V zadnjih letih so se pravila uporabe velikega števila plačilnih kartic bistveno spremenila. Posledično industrija plačilnih kartic narekuje oziroma zahteva, da spletne strani uporabljajo omenjene certifikate, če seveda želijo uporabljati njihove storitve. Za slednje namreč obstaja izjemno tehten razlog. Preprečuje se veliko število kraj podatkov.

Nameščanje SSL certifikata

K sreči je nameščanje SSL certifikata sila preprosto. Namestitev namreč lahko opravimo kar sami. Prav tako za pomoč lahko prosimo tudi tehnike, ki dobro poskrbijo za delovanje strežnika oziroma spletne strani.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: Matej

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('property') #1 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('property') #2 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<meta property=...', 'https://www.pri...') #3 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://www.pri...') #4 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/ in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373