Site Loader

Kot vse računalniške komponente, se tudi trdi disk lahko pokvari. Takšna okvara je še posebej boleča, če imamo veliko podatkov shranjenih na samem disku in dostop do njih ni več mogoč. Velikokrat se situacija zdi veliko slabša kot v resnici je, ampak se večinoma vse podatke lahko reši. Ko se soočamo s takšno težavo, bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska. To je s pravilnimi orodji lahko zelo učinkovito in skoraj vedno je mogoče rešiti vse podatke iz vsakega spominskega medija.

Poskusimo poiskati težavo

Če smo izgubili dostop do naših podatkov, ni vedno nujno, da je to težava s trdim diskom. Lahko imamo težavo z drugo komponento v računalniku, ki ne deluje in je to razlog, da nimamo dostopa do podatkov. Če se nam računalnik noče prižgati (ne more naložiti operacijskega sistema), je reševanje podatkov iz diska še vedno mogoče. V bistvu sploh ni nujno, da imamo disk v računalniku, da bi opravili reševanje. Lahko, da se nam računalnik noče prižgati zaradi težav z grafično kartico, spominom, matično ploščo, napajanjem ali čim drugim. V veliki večini primerov se nam je samo porušil operacijski sistem in ni nič narobe s samim računalnikom ali trdim diskom.

Da bi opravili reševanje podatkov, lahko vzamemo disk iz računalnika in ga preskusimo v drugem računalniku. Tako reševanje podatkov iz diska ni priporočljivo, če nimamo primernega orodja in znanja, saj lahko disk ali računalnik še dodatno poškodujemo. Če pa imamo zunanji trdi disk, ga poskusimo priklopiti na drug računalnik. Če disk še vedno ne deluje, je zelo verjetno, da bomo potrebovali reševanje podatkov.

Ko potrebujemo pomoč profesionalcev

Kadar nam nikakor ne uspe prižgati računalnika, bomo mogoče potrebovali pomoč profesionalcev. Lahko, da gre za resno okvaro trdega diska in z nadaljnjo uporabo računalnika lahko naredimo samo še večjo škodo. Najbolje je, da trdi disk (zunanji ali notranji) odnesemo na računalniški servis, kjer nam bodo rešili podatke. Poznamo dve vrsti okvar, ki se lahko zgodita iz različnih razlogov:

Preberite si še naslednji članek: Web hosting pomeni zakup prostora na strežniku

Najpogostejša vrsta Web Hostinga je deljeno spletno gostovanje, kjer si strežniški prostor med seboj deli večje število uporabnikov. Predstavljate si lahko, da je prostor celotnega strežnika razdeljen na veliko število različnih delov oziroma paketov. Prav tako tudi vse zmogljivosti, ki pripadajo posamezni stranki. 

Logična okvara trdega diska

Če pride do logične okvare trdega diska, je disk v resnici popolnoma nepoškodovan, ampak so podatki nedostopni zaradi izbrisane ali poškodovane particije, virusa ali česa drugega. V tem primeru se lahko podatke reši hitro in učinkovito.

https://www.youtube.com/watch?v=HQ_8D8imUOA

Mehanična okvara trdega diska

Lahko je zaradi starosti, nepravilnega vzdrževanja ali pa samo napake, disk v nedelujočem stanju, ker ima mehanično težavo. To je v velikih primerih zaradi same starosti diska in je priporočljivo vedno izdelovati varnostne kopije.

V obeh primerih imamo dobre možnost, da obnovimo vse podatke z pokvarjenega trdega diska. Priporočljivo je, da tega ne poskušamo narediti doma, ampak zaupamo strokovnjakom.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: