Site Loader

Domena in spletno gostovanje sta medsebojno povezani storitvi. Naslov na spletu je namreč potrebno usmeriti na strežnik, na katerem gostuje spletna stran. Lahko torej rečemo, da je spletno gostovanje oziroma web hosting storitev, ki označuje zakup prostora na strežniku.

Kaj pa je strežnik? To je zmogljiv računalnik ki je ves čas povezan v svetovni splet, in sicer preko hitre internetne povezave.

Različne storitve zakupa web hostinga

Ko omenjamo gostovanje na spletu, moramo biti precej konkretnejši. Obstaja namreč kar nekaj različnih storitev, ki so povezane s tem. To so deljeno gostovanje, namensko, reseller, gostovanje v oblaku, kolokacija in VPS gostovanje.

Naslov na spletu je namreč potrebno usmeriti na strežnik, na katerem gostuje spletna stran. Lahko torej rečemo, da je spletno gostovanje oziroma web hosting storitev, ki označuje zakup prostora na strežniku.

Na voljo je tudi brezplačni web hosting, a ta ponuja precej manj prednosti v primerjavi z drugimi. Tako domena kot gostovanje sta osnovna stebra za prav vsako spletno stran. Ob tem ne smemo pozabiti omeniti še tretjega izjemno pomembnega stebra, ki se je omenjenima dvema priključil ne tako zelo dolgo nazaj. To je SSL certifikat.

Brezplačno spletno gostovanje kot slaba naložba

Če želimo imeti spletno stran, ki nas bo učinkovito predstavljala ter nam omogočila dobro podporo pri našem poslu, je treba vanjo vložiti vsaj nekaj sto evrov. Za takšen denar vam že lahko izdelajo spletno stran, registrirajo domeno, obenem pa ponudijo tudi web hosting. S tem se boste izognili tudi brezplačnemu gostovanju, ki ponuja precej malo prednosti.

Brezplačno gostovanje na sploh prinaša počasne pa tudi slabo odzivne strani. Posledično se to precej pozna pri obisku. Ključni vzrok zato je, da na enem strežniku gostuje velika množica spletnih strani. Obenem pa ponudnik gostovanja za brezplačno storitev lahko uporablja celo zastarel strežnik. Ključna slabost je še ta, da ste omejeni s prostorom.

Kaj je  VPS spletno gostovanje

VPS oblika gostovanja spletnih strani je v resnici mešanica deljenega gostovanja ter zakupa lastnega strežnika. V praksi to pomeni, da si fizični strežnik deli več naročnikov, kljub temu pa so posamezne enote med seboj programsko ločene. Vsakemu naročniku vnaprej pripadajo določeni sistemski viri. Med njimi so najpomembnejši prostor na strežniku, vrsta ter količina pomnilnika in procesorska moč.

Takšna oblika web hostinga daje naročniku na razpolago, da si del strežnika lahko uredi po svojih željah. Torej si lahko naloži poljubni operacijski sistem ter strežniške aplikacije.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: