Site Loader

Ajurvedsko zelišče bio brahmi je na Zahodu skorajda neznano, medtem ko ga v Indiji poznajo prav vsi, saj ga tam uporabljajo že nekaj tisočletij. Gre namreč za enega najpomembnejših zelišč v indijski tradicionalni medicini ajurvedi, kar pove tudi njegovo ime. Zelišče se uporablja za boljšo koncentracijo pri meditaciji pa tudi sicer v življenju – recimo za lažje učenje in povečanje kognitivnih sposobnosti. Zato ni nič čudnega, da so to zelišče s pridom izkoriščali jogijski mojstri in indijski asketi. Lahko bi rekli, da je prav bio brahmi tista njihova skrivnost, od koder izvira njihova trdna volja in disciplina ter zmožnost neverjetnih podvigov.

Brahmi oziroma Bacopa monnieri, kot je latinsko ime te rastline, namreč pomaga pri večji jasnosti misli. Poleg tega pa se človek z njegovo pomočjo lažje notranje umiri, zato je bio brahmi tudi dobro zdravilo proti stresnemu načinu življenja. Bio brahmi sicer najbolje raste v vlažnem okolju, kot je recimo na nabrežju ribnikov ali jezer oziroma v močvirnatem subtropskem okolju. Rastlina ima lepe in zelo mesnate temno zelene liste ter drobne svetlo modre cvetove s čudovitim vonjem. Listje te rastline se posuši in zmelje v prah, ki se ga dodaja jedem in napitkom. Ker je bio brahmi grenkega okusa, ga je najlažje zaužiti skupaj z drugo hrano in pijačo.

Sadni ali zelenjavni sok oziroma smoothie lahko nadgradimo z žličko bio brahmija v prahu ter tako poskrbimo za bolj jasne misli. Sploh kadar smo zelo utrujeni, nam takšna spodbuda v obliki prehranskega dopolnila lahko zelo pomaga, seveda pa z vnosom ne smemo pretiravati. Treba se je namreč držati navodil glede priporočljive dnevne količine. Bio brahmi je najbolje jemati takrat, ko smo pod velikim stresom ali pritiskom oziroma kadar moramo biti zelo produktivni ali kreativni. Z njim se bomo lažje učili za izpit oziroma lažje opravljali različne delovne naloge.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: Matej

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: