Site Loader

Luskavica je nadležna bolezen, s katero se lahko sooči praktično vsak. V veliki meri je namreč dedno pogojena in se ji niti z dobro preventivo in mogoče izogniti. Gre za kronično vnetje, ki se običajno kaže s simptomi na koži, lahko pa prizadene tudi druge organe. Pojavlja se občasno, a preko daljšega časovnega obdobja, verjetno kar celo življenje – to pa ne pomeni, da se ne da proti nadležnim simptomom učinkovito ukrepati. Več preberite tukaj.

Veliko je moč storiti že doma. Prvi korak pri prvih simptomih luskavice je sicer obisk zdravnika oziroma dermatologa – potrebovali bomo diagnozo, ki potrdi sume na to bolezen. Enake simptome imajo namreč tudi druge bolezni, tako da lahko luskavico kaj kmalu zamenjamo za kakšno drugo tegobo ali obratno. Za kakršnekoli ukrepe se torej odločimo šele potem, ko že vemo, s čim imamo opravka.

Sredstva iz domače lekarne

Luskavica je trdovratna, tudi prvi simptomi se ne bodo dali tako enostavno pregnati. Pogosto je najbolj neprijeten simptom srbečica na področju lasišča, pojavi se tudi rdečica, morda izpuščaji, značilno je še luščenje kože. Najbolje je ukrepati že pri prvih znakih, vsekakor preden postane koža preveč razpokana ali nastanejo celo odprte rane. Če težave prepoznamo že dovolj zgodaj, lahko lasišče negujemo z jabolčnim kisom, ki je zelo dober za čiščenje kože – kis nanesemo na prizadeto področje, pustimo delovati kakšnih 30 minut, nato pa dobro izperemo z vodo. Proti simptomom luskavice na lasišču naj bi dobro delovalo tudi olje iz listov čajevca, kar se splača preizkusiti, če simptomi vztrajajo oziroma se ponavljajo.

Če se pojavi rdečica tudi na drugih delih telesa, lahko poskusimo s fototerapijo – v praksi to pomeni zgolj to, da nastavimo prizadeta področja soncu. UV svetloba učinkovito odpravlja simptome luskavice, zato je fototerapija tudi en izmed korakov v medicinskem zdravljenju te bolezni, a prav tako se lahko pristopa poslužimo doma. Seveda s tem ne smemo pretiravati, zadostuje kakšnih 15 minut sončenja na dan.

Veliko lahko proti luskavici storimo tudi s prehrano, ki zagotavlja zdravo kožo. Najbolje se obnese mediteranska dieta, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave ter oljčnega olja, ključnega pomena so tudi ribe – omega 3 maščobne kisline so dokazano učinkovite v boju proti luskavici, zato se splača povečati vnos, morda tudi z uporabo namenskih prehranskih dodatkov. Med živili, ki koristijo tistim, ki se spopadajo z luskavico, gre omeniti še jedi s kapsaicinom, ta je značilen za čili, ter kurkumo. Oboje se splača vključiti v redno prehrano, na voljo pa so tudi pripravki, ki so namenjeni prav blaženju simptomov luskavice. Posebej priljubljena so mazila, ki vsebujejo kapsaicin, v lekarnah pa tudi brez recepta dobimo še nekatere druge pripravke.

Na opisane načine si lahko učinkovito pomagamo pri blažjih simptomih, ki jih prinaša luskavica. Pri večjih težavah pa je vsekakor priporočljivo obiskati dermatologa.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: