Site Loader

Čeprav šparglji dobro uspevajo po večini Evrope, se na slovenskih vrtovih večinoma znajdejo na stranskem tiru. Večjo prednost dajemo drugim vrtninam, v večjih količinah na primer gojimo krompir, veliko je tudi paradižnika, zelene solate, korenja, čebule in tako naprej. Šparglji morda dobijo kak kotiček, a so le redko vrtnina, ki bi jo imeli doma na zadostni zalogi za redno uživanje. To je velika škoda, saj omogočajo pripravo nadvse okusnih jedi, z njimi pa lahko popestrimo celo nekatere jedi, ki v receptu špargljev sicer ne vključujejo. Nekje po svetu so šparglji izjemno priljubljeni, res pa je, da tudi skozi zgodovino ni šlo za rastlino, ki bi v kuhinji predstavljala posebej priljubljeno izbiro.

Poleg tega, da so šparglji vsestransko uporabni v kuhinji, gre omeniti tudi njihove koristne učinke na zdravje. Vsekakor so bolj zdravi od raznih prigrizkov, prinašajo pa čisto konkretne učinke in nekatere snovi, ki jih iz drugih živil težje pridobivamo. Smiselno jih je torej vključiti na jedilnik, še posebej zato, ker jih lahko enostavno dodamo raznim jedem ali pa jih uživamo kar posebej. V vsakem primeru lahko koristimo učinke, zaradi katerih je uživanje te vrtnine zelo priporočljivo.

Šparglje lahko jemo surove, pravzaprav jih pogosto dodajamo solatam ali grizljamo za predjed. Lahko pa jih na hitro popečemo in ponudimo kot prilogo oziroma jih vključimo v druge zelenjavne priloge. Že to ponuja obilo možnosti za oblikovanje posrečenih kombinacij, ki prinašajo čudovite okuse in koristna hranila. Zelo priljubljena pa je špargljeva juha – običajno gre za kremno zelenjavno juho, pri kateri lahko z izbiro sestavin do neke mere varno eksperimentiramo. Šparglje dodajamo tudi v obliki omake testeninam, lahko pripravimo špargljevo omleto ali pito, odlično se znajdejo v zelenjavnih rižotah, lahko pa jih vključimo celo v zelenjavni smoothie.

Gre torej za vsestransko živilo, ki lahko močno popestri jedilnik. Prav tako pa vsebuje celo paleto koristnih snovi, ki jih organizem potrebuje za normalno delovanje. Je pomemben vir folne kisline, prav tako vsebuje tudi bogato zalogo beta karotena. V špargljih se nahajajo še številne pomembne rudnine in nekateri vitamini. Med pomembnimi mikrohranili gre izpostaviti cink, kalcij in magnezij, pa tudi železo, riboflavin in krom – vse to so pomembne snovi, ki so dobrodošle v prehrani, a jih pogosto zaužijemo premalo. Tako so šparglji koristna popestritev jedilnika, ki prinaša nekatere ključne snovi za zdravje telesa. Zahvaljujoč tem učinkovinam so šparglji priljubljeno živilo v zdravi prehrani, odlična izbira so tudi za tiste, ki želijo shujšati, saj prinašajo bogato zbirko hranil, a le malo energijske vrednosti. Prav tako vsebujejo antioksidante in vlaknine, pomagajo uravnavati prebavo, nižajo krvni tlak, priporočajo pa se tudi nosečnicam.

Šparglje se splača zaradi različnih lastnosti vključiti v jedilnik vsaj občasno. Res je, da ne gre za pogosto in zelo razpoložljivo vrtnino, tudi cena je v primerjavi z drugimi poljščinami nekoliko višja, a vsekakor upravičena.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: