Site Loader

Pred začetkom mletja sadja je ključnega pomena temeljito pregledati plodove, ki bodo deležni predelave. V tem koraku je nujno izločiti vse nagnite, plesnive in umazane plodove. Postopek se nadaljuje z namakanjem plodov v vodi, kjer se nečistoče ločijo s posedanjem, nato pa jih še enkrat temeljito speremo s čisto vodo. Za uspešno mletje grozdja pa je nepogrešljiv mlin za sadje.

Izbor prave opreme za mletje

Različna sadja zahtevajo različne naprave za mletje. Za tista s koščicami so idealni mlini kladivarji ali strgala, medtem ko se pri jagodičju zatekamo k valjčnim mlinom, ki ne poškodujejo pecljevine. Dodajanje pektolitičnih encimov v tej fazi je še posebej priporočljivo, še posebej če je sadje, ki ga obdelujemo, prezrelo ali moknato. Pomembno je tudi usklajevanje količine zmlete drozge z zmogljivostjo stiskalnice, kar preprečuje porjavenje drozge in zagotavlja pridobitev soka svetlejše barve.

S svežim sadjem in mlinom do domačega užitka brez konzervansov.

Preprečevanje porjavenja sokov z dodatki

Za zagotovitev kakovosti in estetskega videza pridobljenih sokov je ključno upoštevati dodatke v procesu. Pri preprečevanju porjavenja sokov lahko vključimo askorbinsko kislino, ki dodatno ohranja svetlo barvo. Skrbno načrtovanje in izvajanje teh korakov prispevata k celoviti izkušnji predelave sadja ter zagotavljata visoko kakovostne končne izdelke.

Optimizacija stiskanja za boljši izplen soka

Pri uporabi stiskalnic je ključno poskrbeti za učinkovito odtekanje soka, tudi pri nižjih tlakih. Stiskalnice s koši niso vedno optimalna izbira, saj zahtevajo večkratno stiskanje med mešanjem in visoke tlake, da dosežejo zadovoljiv izplen soka. Za prilagajanje stiskalnic za domačo predelavo je mogoče odstraniti koš in namesto tega stiskati sadje v tkanini, pri čemer se uporabljajo lesenih drenažni sloji. Pri tem je ključno začeti stiskanje pri nizkem tlaku in ga postopoma povečevati, da se odtok soka nemoteno odvija. V industrijskih obratih se pogosto uporabljajo kontinuirani postopki, kjer delno stisnjeno drozgo nadalje stiskajo v šaržnih stiskalnicah, kar omogoča optimalen izkoristek surovin.

Sok, pridobljen s stiskanjem, pogosto kaže motnost zaradi dispergiranih delcev, ki se sčasoma izločijo in povzročijo usedline. Za izboljšanje klaritete soka se pogosto uporabljajo encimski preparati, kot so pektolitični encimi, želatina v kombinaciji s taninom ter bentonit, skupaj z naplavnimi ali ploščnatimi filtri. Izbor metode bistrenja ali celo kombinacija več metod je odvisen od rezultatov predhodnih testiranj bistrenja v manjših količinah. V primeru, da želimo pridobiti moten sok, postopek bistrenja ni nujen, vendar je potrebno izvesti centrifugiranje, ki odstrani največje delce, hkrati pa ohranja stabilno motnost soka. V domači uporabi soka bistrenje in filtriranje nista obvezna.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: Matej

Zadnje spremembe:

  • Nosilci za kolesa – praktično in uporabno

    Najbolj praktičen način za prevažanje koles predstavljajo nosilci za kolesa, ki jih namestimo na streho avtomobila. Vanje lahko vpnemo eno ali več koles, in to …
  • Avto dodatek za hitro povečanje prostora v avtomobilu

    Najverjetneje s svojim jeklenim konjičkom kdaj tudi kam dlje odpotujete. Tedaj v njem rabite kar nekaj prostora, da lahko vanj spravite vse, kar boste potrebovali …
  • Analiza nepremičninskega trga v Sloveniji

    Kranj, kot četrto največje mesto v Sloveniji, stoji kot osrednje središče Gorenjske in je sedež istoimenske mestne občine. Njegova zgodovinska pomembnost sega v davno preteklost …
  • Zamenjava uničenih avto tekstilnih preprog

    Za dobro zaščito in ne nazadnje tudi za varnost v vozilu lahko poskrbijo tekstilne preproge. Če imate v avtu stare in preluknjanje preproge, je najbolje, …
  • Tekstilne preproge za avto in njihove največje prednosti

    Če v svojem avtu ne bi imeli preprog, verjetno notranjost ne bi bila tako prijetnega oziroma privlačnega videza. A tepihi za avto še zdaleč ne …
  • Pomen izkušenega poročnega fotografa

    Poročni fotograf je specializiran strokovnjak, ki se posveča fotografiranju porok in povezanih dogodkov. Poročni fotografi sodelujejo s pari pred samim dogodkom, da bi zagotovili, da …
  • Uvod v svet NFT-jev

    Pozdravljeni, ljubitelji tehnologije in radovedneži! Danes se bomo potopili v barvit svet NFT-jev (Non-Fungible Tokens) ali po naše, nezamenljivih žetonov. A kaj sploh so ti …

Zemljevid strani:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('property') #1 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('property') #2 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<meta property=...', 'https://www.pri...') #3 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://www.pri...') #4 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/ in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373