Site Loader

Kapljično namakanje je posebna vrsta sistema, ki rastlinam aplicira vodo v obliki kapljic. Te pronicajo skozi luknje na cevi. Vir vode je lahko vodovod, vrtine ali zbiralnik deževnice. Glede na namen, mesto vgradnje ter uporabe ločimo več vrst takšnih sistemov. Tovrstni namakalni sistem za vrt je potrebno dobro načrtovati. Uporablja se v najrazličnejših situacijah. 

Kapljično namakanje ponuja številne prednosti, opozorili vas bomo tudi na slabosti ter na najpogostejše napake tovrstnega sistema za namakanje. 

Vrste kapljičnih sistemov glede na namen uporabe 

Glede na namen uporabe kapljično namakanje ločimo na kapljični namakalni sistem za kmetijstvo, kapljični namakalni sistem za parke in vrtove ter kapljični namakalni sistem za vzgojo okrasnih rastlin. 

V kmetijstvu je kapljično namakanje izjemno dobrodošlo za namakanje zelenjave, sadja, žit ter ostalih vrst rastlin za pridelavo hrane za ljudi in živali. V parkih in vrtovih sistem omogoča učinkovito zalivanje cvetličnih in zelenjavnih gred, živih mej, grmovnic, zelenih streh. Kapljično namakanje se prav tako dobro obnese v  vrtnarijah na prostem ali v rastlinjaku. 

Preberite si še naslednji članek: Dehidrator hrane kot izjemno uporaben gospodinjski pripomoček

Dehidratorji hrane predstavljajo priljubljen pripomoček za zdravo, okusno in dolgotrajno shranjevanje različnih živil. Sušite lahko sadje, meso, gobe in številna druga živila, ki na ta način ohranijo vsebnost koristnih snovi, njihov rok trajanja pa se podaljša.

Kapljični sistemi glede na mesto vgradnje

Glede na mesto vgradnje ločimo nadzemni in podzemni kapljični namakalni sistem. Nadzemna vrsta sistemov se uporablja v kmetijstvu, v parkih in vrtovih ter v vrtnarijah in rastlinjakih. Podzemni kapljični sistem se prav tako uporablja za vsa omenjena področja, a je njegova razlika v tem, da so kapljične cevi vgrajene pod zemljo. Takšen sistem je izjemno dobrodošel na območjih, kjer cevi sistema po končani sezoni ni treba prestavljati. 

Najpogostejša območja s kapljičnim namakanjem 

Kapljično namakanje se najpogosteje uporablja na območjih, kjer je treba nekoliko bolj varčevati z vodo. Prav tako na lokaciji, kjer rastline ne prenašajo neposrednega močenja po listih ali po celi rastlini; na težjih, nagnjenih terenih. 

Pogosto se boste s tem sistemom srečali na območju, kjer je namakanje treba izvajati natančneje, in kjer je prisotno nekoliko pogostejše vetrovno podnebje. 

Ključne prednosti in slabosti kapljičnega namakanja 

Kapljično namakanje omogoča namakanje posameznih delov rastline in ne cele površine. Posledično je poraba vode precej manjša. Ključna slabost pa je ta, da pri takšni vrsti namakanja rastline razvijejo koreninski sistem v manjšem volumnu tal. 

Najpogostejša napaka uporabnikov kapljičnega sistema je ta, da uporabljajo t. i. hobi kapljične namakalne sisteme. Kapljično namakanje v takšni obliki ne daje dobrih rezultatov. 

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('property') #1 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('property') #2 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<meta property=...', 'https://www.pri...') #3 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://www.pri...') #4 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/ in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373