Site Loader
družinska terapija

Življenje vsakega človeka do visoke mere zaznamujejo sorodniki s katerimi živi. Lahko se zgodi, da pride do raznih trenj in drugih težav znotraj odnosov med starši in otroci, sorodniki, zakonci in podobno. Če so v konflikt udeleženi vsi člani gospodinjstva, je družinska terapija najboljša možna pot do iskanja rešitev. Pogosto je tako, da težave nastanejo, zaradi pomanjkanja komunikacije. Ne gre pa zanemariti travmatičnih in stresnih dogodkov, kot so selitev, izguba ljubljene osebe, sprememba službe, bolezni, odvisnost od substanc in podobno. Zato je ključno, da poiščemo pomoč izkušenih psihoterapevtov, ki so strokovnjaki pri reševanju čustvenih, mentalnih in drugih težav.

Zakaj je družinska terapija potrebna?

Odnosi znotraj družine so ključnega pomena. Težko jih je ohranjati v idealen stanju dolgo časa, saj se vedno najde nekaj, kar nas postavi pred preizkušnjo. Namen družinske terapije je izboljšanje odnosov med vsemi člani, neglede na starost, izobrazbo in druge lastnost določenega člana. Pogosto je tako, da družinska terapija poteka skupaj z drugimi oblikami zdravljenja raznih mentalnih in čustvenih težav ter bolezni. 

razne oblike družinskih terapij so najboljša pot do rešitev
Če pride do raznih trenj in drugih težav znotraj odnosov med starši in otroci, sorodniki in zakonci so razne oblike družinskih terapij najboljša možna pot do iskanja rešitev.

Vpliv družinske terapije je zelo močan, če se pomaga določenemu članu z depresijo, anksioznostjo, shizofrenijo ali drugo boleznijo. Zaradi podpore očeta, mame, bratov, sester, sorodnikov in podobno, je zdravljenje pogosto hitrejše in bolj učinkovito. Enako velja v primeru, da se celotna družina zbere skupaj in pomaga posameznemu članu prebroditi odvisnost ali drugo težko obdobje s skupnimi močmi.

Družinska terapija pomaga vzpostaviti zdrave odnose

Obstaja mnogo različnih raziskav, ki dokazujejo učinkovitost raznovrstnih terapij v pogovoru s psihoterapevtom. Poznamo različne oblike družinskih terapij, ki pa imajo vse zelo enak cilj. Da se zagotovi harmonija v družinski enoti, neglede na težave, želje, zamere in druge človeške dejavnike.

Človeški odnosi znotraj določenega okolja so veliko bolj zapleteni, kot so sprva zdijo. Vse sloni na dolžnostih, pričakovanjih in drugih elementih, ki jih sčasoma med seboj ljudje ustvarijo. Če omenjen sistem ne deluje oziroma, če ne more več delovati, nastanejo trenja. Vzpostavitev stabilnih odnosov je ključni namen družinske terapije, neglede na težave, ki pestijo ljudi. Namenjena je zdravljenju in doseganju:

  • Zdravih meja dolžnosti, odgovornosti in spoštovanja znotraj družinske enote
  • Izboljšanju komunikacije in razumevanja med starši, otroci, sorodniki in tudi bližnjimi prijatelji
  • Izboljšanju interakcije med člani družine
  • Večje sodelovanje družine pri reševanju skupnih problemov in problemov posameznih članov

Z družinsko terapijo je mogoče zdraviti tudi raznovrstne travme

Težave v družini se lahko pojavijo že zelo zgodaj pri otrocih, kot tudi starših. S tem je mišljeno to, da lahko obstajajo težave več let ali celo desetletij, ne da bi bila zaznane. Tako sčasoma naredijo veliko škodo, ki ima za posledico razdvojene odnose, neizraženo jezo, zamere in še mnogo več. Z družinsko terapijo pa je mogoče pozdraviti omenjene, kot tudi sledeče elemente, kot so:

  • Težave s preveliko navezanostjo na starše, otroke ali druge člane družine
  • Okrevanje po travmah, ki jih je povzročila odvisnost od raznih substanc pri starših, otrocih in sorodnikih
  • Težavni odnosi med starši in otroci
  • Nepravilno prehranjevanje – prekomerno ali nezadostno uživanje primerne hrane.
Eva Kuhar – VKT; Partnerska in družinska terapija

Ne glede na težavo je družinska terapija najbolj učinkovita rešitev za vzpostavitev zdravih mej in odnosov med vsemi člani v družini. Psihoterapevti bodo pomagali razviti nove tehnike in orodja za vse družinske člane, ki jim bodo pomagali se soočati s sedanjimi in prihodnjimi težavami. Tako je mogoče pozdraviti oziroma razrešiti tudi na videz nerešljive težave.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('property') #1 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('property') #2 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<meta property=...', 'https://www.pri...') #3 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://www.pri...') #4 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/ in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373