Site Loader

Študenti povečini niso zahtevni glede izbire stanovanja. Posledično jim lastniki nudijo precej nekvalitetna in predraga stanovanja za njihov denar. Pred podpisom pogodbe o najemu, bi morali razmisliti o razmerju med ceno, lokacijo in kvaliteto stanovanja. Razmislite tudi o sostanovalcih in prihranku denarja. Določeno stanovanje si sami namreč ne bi mogli privoščiti, skupaj s sostanovalci pa vam cena ne bo igrala bistvene vloge. Poskrbite tudi za enostavno dostopnost z javnim prevozom in za bližino trgovin, restavracij in knjižnic. Vse našteto boste tekom leta redno koristili, zato morajo biti pri roki.

Določite proračun

Kakšna stanovanja Ljubljana nudi, lahko vidite že med iskanjem stanovanj prek spleta. Raziskave kažejo, da za normalno življenje najemnina ne sme presegati 20 odstotkov mesečnega prihodka stranke. To pomeni, da si v primeru, da zaslužite 800 EUR na mesec, lahko brez skrbi privoščite stanovanje v rangu 160 do 180 EUR na mesec. V primeru, da se v stanovanje vselite skupaj s sostanovalcem, to ceno še znižate. Naj pa cena ne igra tako velike vloge, kot kvalitetno bivališče in lokacija nepremičnine.

Dodatni prihranek

Poleg sostanovalca, lahko pri iskanju prek spleta po nizu stanovanja Ljubljana (http://c21.si/nepremicnine/stanovanje/osrednjeslovenska/ljubljana.html), pridobite dodatni prihranek z določenimi triki. Poiščite na primer lokacijo nepremičnine izven središča mesta, a z dobro prometno povezavo. Preučite tudi mesečne stroške za prevoz. Morda si omislite raje lokacijo bližje vaši fakulteti in prihranite na mesečnih prevoznih sredstvih. Uveljavljajte tudi različne olajšave in subvencije. Izberite tudi manjše stanovanje, saj je slednje pogosto cenejše. Pred podpisom pogodbe pa se poizkusite še pogajati za najemnino.

Štiri pomembni dejavniki pri izbiri

Iskanje, kakšna stanovanja Ljubljana ima, ne opravite tik pred zdajci, saj boste odločitev obžalovali. Na lov se odpravite najmanj mesec pred začetkom študija. Štirje pomembni dejavniki, ki vplivajo na izbiro so cena, prevoz, prikladnost in varnost. Cena je pogosto najpomembnejši dejavnik, a ni edini. Razmisliti morate tudi o načinu prevoza in pogostosti linij javnih prevozov. Prikladnost je tudi pomembna, saj vam dobra lokacija olajša vsakodnevno življenje, saj je bližina trgovin ali restavracij ob natrpanem urniku prava odrešitev. Ne pozabite pa tudi na varnost. Želite se namreč prosto sprehajati po soseski tudi ponoči.

Odločbe o pravicah in obveznostih pri oddaji stanovanja. Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem? Preberi več …

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: