Site Loader

Čokolada je največja razvada večine ljudi po vsem svetu. Čeprav je kritizirana zaradi velike količine maščobe in sladkorja, pa vsebuje enega največjih antioksidantov – kakav.  Njegova velika vrednost je bila dokazana že v času Majev in Aztekov. Deluje na naše razpoloženje, dobro počutje, zbranost, budnost in obenem deluje kot najboljši antioksidant. Slednja karakteristika vpliva na preprečitev nastanka  kroničnih bolezni, krepi imunski sistem ter preprečuje staranje.

Pozitivni vplivi na srce, ledvice in možgane

Kakavova zrna pozitivno vplivajo na vse naše organe , najbolj pa na srce, ledvice, možgane in prebavila.  So močan antioksidant, kar pomeni, da vplivajo na odpravo kroničnih bolezni in na krepitev imunskega sistema. Regulirajo tudi hitrost odmiranja in staranja celic, vid, pljučno kapaciteto, nalaganje holesterola, stopnjo sladkorja v krvi in podobno. Pozitivne lastnosti se kažejo na vseh delih telesa, na notranjosti in zunanjosti v zelo kratkem času.

Sedem  pomembnih mineralov

Majhna kakavova zrna vsebujejo sedem pomembnih mineralov za naš organizem in sicer magnezij, cink, selen, železo, krom, mangan in baker. Magnezij krepi srce in izboljša delovanje možganov, jakost kosti in  pretok krvi. Železo vsebuje hemoglobin, ki po krvi prenaša kisik, zato nas premalo železa naredi slabokrvne. Krom uravnava raven sladkorja v krvi, medtem, ko mangan pomaga železu pri oskrbi krvi s kisikom. Cink izboljšuje imunski sistem, jetra, žlezo slinavko, spolne žleze in kožo, baker pa mu pomaga pri krepitvi odpornosti.

Vpliv na razpoloženje

Kakav vsebuje triptofan, ki je pomembna sestavina za regulacijo razpoloženja. Vpliva na izgradnjo serotonina, ki je pomemben živčni prenašalec. Dviga naše razpoloženje in dobro voljo. Odpravlja tudi občutek tesnobe, stresa in utrujenosti. Triptofan ne prenaša visokih temperatur, kar pomeni, da moramo kakav uživati v presni obliki brez toplotne obdelave.  Grenak okus  zmanjšuje naš apetit po njem, zato je bolje, da ga vmešate v jogurt, kosmiče, sladice, sadne kupe ali pa dodajte k suhemu sadju.

 

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

  • Zakaj so primerne katere vrste kosilnic in katero izbrati?

    Če kdo sliši izraz vrtna kosilnica, se vsakemu v mislih pojavi podoben model. Vendar pa je danes na voljo veliko število naprav z zelo različnimi …
  • SEO optimizacija in Googlove »živali«

    Specialisti, ki se ukvarjajo s SEO optimizacijo zagotovo poznajo izraze »Penguin«, »Panda« and »Humming bird«. Ampak tokrat ne govorimo o živalih, temveč o Googlovih »živalih«, …
  • Ukrepi proti luskavici

    Luskavica je nadležna bolezen, s katero se lahko sooči praktično vsak. V veliki meri je namreč dedno pogojena in se ji niti z dobro preventivo …
  • Visoki barski stoli so spet in!

    Ali ste vedeli, da so visoki barski stoli del naše družbe šele od zgodnjega 20. stoletja? Izvirali naj bi iz Irske, kjer je leta 1886 …
  • Vrtno pohištvo za zahtevne kupce

    V trgovinah boste našli veliko vrtnega pohištva z različnimi parametri. Vendar ima vsak od nas drugačna pričakovanja in želje, o okusih pa se ne razpravlja. …
  • Izboljšajmo svoj dom z dvosedo sedežno garnituro

    Vsako stanovanje ali hiša potrebuje udobna sedišča v dnevni in drugih sobah. Za doseganje tega cilja večina ljudi uporablja številne vrste sedežnih garnitur. Lahko so …
  • Če izgubimo podatke na našem trdem disku

    Kot vse računalniške komponente, se tudi trdi disk lahko pokvari. Takšna okvara je še posebej boleča, če imamo veliko podatkov shranjenih na samem disku in …

Zemljevid strani: