Site Loader
vrste nagrobnikov

Življenje je najlepše takrat, ko si ga lahko delimo z ljudmi, ki jih imamo najraje. To so lahko družinski člani, kot tudi sorodniki in prijatelji. Ko nas priljubljena oseba zapusti, je to za mnogo izmed nas najtežji trenutek v življenju. Pomembno je, da si vzamemo čas za žalovanje in poskrbimo, da bomo ohranili spomin na človeka, ki nas je zapustil. Vsaka izdelava nagrobnika ne služi samo ohranjanju spomina, ampak tudi na počastitev umrlega. Današnji kamnoseki lahko izdelajo vse elemente in druge dodatke, ki si jih je mogoče zamisliti. Seveda pa je ne gre zanemariti poslovilnega sporočila oziroma epitafa, ki ga je mogoče ustvariti na vseh vrstah kamna.

Raznovrstne oblike nagrobnega kamna

Oblika in vrsta nagrobnega kamna sta pomembna elementa, ko se bomo odločali za izdelavo nagrobnika. Spomnimo se lahko, kaj je bilo naši ljubljeni osebi pomembno, kaj se o njej spomnimo in kaj pravijo naši družinski člani in prijatelji. To lahko vpliva na odločitev o velikosti pisave, obliki epitafa ter raznih umetnin. Priporočeno je, da se med seboj posvetuje celotna družina ali krog prijateljev in se skupaj vsi odločijo za končni izgled vseh elementov.

nagrobni kamen različnih vrst in oblik
Oblika in vrsta nagrobnega kamna sta pomembna elementa.

Vrsta nagrobnega kamna pa je tudi zelo pomembna, saj si niso vse kamnine enake. Peščenjak in apnenec sta najbolj razširjeni vrsti kamna, saj jih je lažje obdelovati. Sta pa predvsem občutljivi vrsti, kar se tiče vpliva vremena in drugih sil narave. Zato je pogosto priporočeno, da se jih dodatno zaščiti z raznimi postopki dodatne obdelave kamna. 

Epitafi na nagrobniku

Izbira epitafa je prepuščena željam naročnika izdelave nagrobnika. Priporočeno je, da si ga izberemo, saj nam pomaga pri žalovanju in obenem poosebi sam grob. Načeloma ni pomembno, katere elemente vsebuje. Sestavljen je lahko iz poslovilnega sporočila, opisa osebnosti umrlega, dobrih želja ipd. V vsakem primeru je epitaf pomemben iz vidika spoštovanja do osebe, ki je ni več med nami. Obenem pa prikazuje ljubezen in skrb, ki ju še vedno hranimo za očeta, mamo, brata, sestro ali druge družinske člane ter prijatelje, ki jih na žalost ni več z nami.

Vsaka izdelava nagrobnika ne služi samo ohranjanju spomina.

Epitaf je mogoče dodati tudi kasneje, če se odločimo za naknadno ureditev groba. Kamnoseki lahko izdelajo skoraj katerikoli dodatek, kot so črke, dodatna držala za sveče, angelčke, podobe Jezusa ipd.

Ureditev groba ohrani njegov videz 

Pogosto se zgodi, da veliko ljudi ne more obiskati groba, ko bi ga mogli. To ne pomeni, da je prisotna malomarnost ali brezbrižnost, ampak današnje življenje je pogosto kaotično in nam ne dovoli, da bi si vzeli čas in obiskali družinski grob, ko je primeren čas. To je še posebej opazno v primerih, ko se je potrebno voziti v oddaljeno občino, ki je drugem koncu države, da bi uredili grob pred začetkom zime, spremembo vremena ipd.

nagrobniki iz različnih vrst kamna
Današnji kamnoseki lahko izdelajo vse elemente in druge dodatke, ki si jih je mogoče zamisliti.

Veliko bolje je, če za ureditev groba zaprosimo izkušene oskrbnike, ki nam bodo najbolje pomagali. Enak velja za primere, ko je potrebno popraviti nagrobnik, odstraniti madeže s kamna ali opraviti katero od drugih manjših oziroma večjih ureditev groba. Na ta način si prihranimo čas in smo lahko brez skrbi, da bo za grob primerno poskrbljeno.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: