Site Loader
blatniki za avto

Vsako cestno vozilo vsebuje številne zaščitne elemente. Njihov namen je odvračanje in zmanjševanje škode kot tudi amortizacije številnih mehanskih komponent v avtu. Pogosto spregledani so avtomobilski blatniki, saj jim skoraj nikoli ne posvetimo dovolj pozornosti. Njihova glavna naloga je preprečevanje kamenčkom, blatu, prahu in drugim elementom na cesti, da bi nenadzorovano leteli okoli koles vozila. Tako povečajo življenjsko dobo platišč, gum in tudi omogočajo bolj umirjeno ter varno vožnjo. Zato je pomembno, da se zavedamo vseh funkcij omenjenega avtodela.

Katere naloge imajo avtomobilski blatniki?

Podvozje vozila je izpostavljeno številnim elementom na cestišču, kot so kamenčki, vlaga, blato, prah, led in podobno. Zato morajo avtodeli, kot so pogonska gred, nosilci koles, amortizerji in drugi imeti zaščito ali biti narejeni iz bolj vzdržljivih materialov.

blatniki za avto
Pomembno, da se zavedamo vseh funkcij avtomobilskega blatnika.

Ena izmed pomembnih nalog blatnikov za avto pa je, da zavarujejo avtomobil pred letečimi predmeti, ki se zataknejo za kolesa in prično leteti, ko jih povozimo. S tem tudi preprečimo, da bi kamenčki na tleh pričeli leteti v druga vozila na cesti in jim pri tem poškodovali karoserijo, vetrobransko steklo in druge avtodele. 

Kje se nahajajo blatniki za avto?

Večino avtodelov, ki skrbijo za pravilno delovanje in prenos moči na kolesa je težko opaznih. Pri vseh novejših avtomobilih so blatniki za avto sestavljeni iz dveh delov. Prvi je ta, ki nudi zaščito kolesom pred opletanjem kamenčkov in drugih vsakodnevnih predmetov na cestišču. Drugi del pa je namenjen strukturni opori celotni karoseriji in predstavlja dokaj velik del zunanjosti našega avtomobila. 

Namen notranjih blatnikov za avto je delna zaščita podvozja, kot tudi motorja. Obenem pa preprečujejo nenadzorovano letenje predmetov, ki jih na cestišču poberejo kolesa. Poznamo pa tudi zunanjo izvedbo omenjenega avtodela, ki ščiti karoserijo pred poškodbami.

Namen notranjih blatnikov za avto je delna zaščita podvozja, kot tudi motorja.

Ali so odbijači za avto in blatniki ista stvar?

Odbijači za avto so izredno pomembni za zagotavljanje varnosti pri vožnji. Niso pa enaki avtodel kot blatniki za avto, saj imajo 

Nekateri avtomobilski blatniki se nahajajo v enem kosu vred z odbijači. Kljub temu pa sta to ločena avtodela, izmed katerih ima vsak svojo pomembno nalogo. Priporočeno je, da v primeru poškodb kateregakoli zunanjega ali notranjega dela našega vozila opravimo pregled vozila pri mehaniku. Tako bomo lahko zamenjali ali popravili odbijač in druge avtodele, ki so ključni za zagotavljanje varnosti pri vožnji avtomobila.

Valjčni blatniki za čiščenje pnevmatik

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani:


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function Smush\Core\Parser\str_contains() in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php:373 Stack trace: #0 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(358): Smush\Core\Parser\Parser->sanitize_value('property') #1 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(157): Smush\Core\Parser\Parser->is_safe('property') #2 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php(120): Smush\Core\Parser\Parser->get_element_attributes('<meta property=...', 'https://www.pri...') #3 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-page-parser.php(35): Smush\Core\Parser\Parser->get_elements_with_image_attributes('<!DOCTYPE html>...', 'https://www.pri...') #4 /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/transform/class-transformer.php(53): Smush\Core\Parser\Page_Parser->parse_page() #5 /home/ in /home/www/primorje-nklub.si/wp-content/plugins/wp-smushit/core/parser/class-parser.php on line 373