Site Loader

Nekatere šolske počitnice so bile v preteklosti tudi namenjene pomoči šolarjev staršem, tak primer so krompirjeve počitnice . V drugih deželah so bile podobno šolske počitnice ob času žetve ter ob raznih drugih delih, pri kateri so šolarji lahko pomagali staršem. Spomin na ta čas ohranjamo v imenu krompirjeve počitnice, ki so pogovorna oznaka jesenskih počitnic. Dejansko pa nimajo nobene zveze s pobiranjem krompirja, saj je takrat krompir že pospravljen. Obstajajo pa številne druge priložnosti, ko otroci lahko prijetno s koristnim pomagajo staršem.

Zimske počitnice so v toplejših delih Slovenije obdobje, ko se v primeru lepega vremena že veliko dela na vrtovih, v sadovnjakih ter na drugih kmetijskih površinah. Med deli je veliko takih, pri katerih lahko otroci brez večjega napora pomagajo staršem. S tem postanejo šolske počitnice koristne in hkrati poučne. Staršem veliko pomeni že druženje z otroci, dodatno ne potrebujejo varovanja zanje, za otroke pa je dober sveži zrak in gibanje. Nekateri starši takšne šolske počitnice izkoristijo za izobraževanje šolarjev primernih starosti v raznih spretnostih.

Pridelava hrane je primer dobrega in zelo koristnega izobraževanja, otrokom se bo lahko postopoma v zavest vcepila samooskrba in sposobnost samostojno pridelati hrano. Vsi otroci sicer nimajo te možnosti, hkrati pa poznamo številne dobre prakse. Koristi prakse izkoristiti šolske počitnice za izobraževanje šolarjev se velikokrat izkažejo ob polnoletnosti ali morda celo prej. Nekateri so takrat že sposobni samostojno opravljati številna opravila, katerih učinke lahko koristijo za lastno uporabo ali prodajo na trgu. Starši, ki te možnosti nimajo ali se jim zdi kaj drugega bolj koristno, lahko izobražujejo svoje otroke na številnih drugih področjih. Pomen takega izobraževanja je tudi v osvajanju delovnih navad. Znano pa je tudi, da so mnogi vrhunski strokovnjaki prve korake in osnove svoje profesionalnost, dobili v šolskih letih.

Šolske počitnice so lahko koristne.

Več informacij

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: