Site Loader

Nakup odličnega motocikla, ki ga odlikujejo izjemne vozne lastnosti, sprva zadovolji vse potrebe motorista. Z uporabo in nabiranjem kilometrov pa seveda prihaja do obrabe, zato je nujno servisiranje, kjer se posamezni moto deli po potrebi zamenjajo. Nadomestijo se lahko z enakimi, kot so bili serijski, ali pa tudi z boljšimi.

Najbolj bistveni moto deli

Med moto deli, na katere najprej pomislimo, ko pride do obrabe, so seveda pnevmatike. Te so v stalnem stiku s cestiščem in se obrabljajo tako glede lastnosti materiala kot tudi glede na način vožnje. Pomembno je, da jih pravočasno nadomestimo z novimi, tudi takrat, kadar z njimi na naredimo velikega števila kilometrov – tudi guma se namreč stara in spreminja svoje fizične lastnosti.
Med nadomestnimi moto deli je poleg gum najbolj bistven pravočasen nakup nove verige in zobnikov. Verigo moramo dobro vzdrževati, jo čistiti in mazati, vendar se kljub temu raztegne in povzroči tudi obrabo zobnikov. V prvi fazi je še mogoče poskrbeti, da se ta zategne, a ko postane prekomerno ohlapna, nam napenjanje ne koristi več in nujna je menjava. Običajno se skupaj z verigo zamenjajo tudi zobniki.

https://www.youtube.com/watch?v=IgGqjiBOL5k

Zaradi same izrabljenosti in preteka življenjske dobe, ali pa tudi zaradi načrtnega izboljšanja lastnosti motocikla, se menjajo tudi drugi moti deli. To so svečke, sklopke, zavore, uplinjači, tesnila, vzmetenje in akumulatorji, redkeje pa pade odločitev, da se bo v celoti zamenjal pogonski agregat.

Kaj pa dodatni moto deli?

Tudi dodatkov za motor ne gre spregledati. Nekateri služijo spremembi videza, drugi bolj udobni vožnji, tretji so namenjeni varnosti. Med dodatnimi moto deli se motoristi najbolj pogosto odločijo za nakup kovčkov in torb, saj vedno pride prav, da imajo dovolj prostora za shranjevanje – zlasti za daljše poti. Sicer pa velja, da velja nekaj vložiti tudi v elektronske naprave, s katerimi se na poti počutimo bolj prijetno. Predvsem pri potovanjih pride prav komunikacijski sistem, ki omogoča komunikacijo med vozniki ali voznikom in sovoznikom, prav tako pa se marsikdo odloči tudi za navigacijsko napravo, radio oziroma predvajalnik glasbe ter za kamero.


Med moto deli, ki jih lastniki motorjev ravno tako radi dodajajo ali spreminjajo, so še vetrobranska stekla, zaščita za roke oziroma ročice krmila, razni merilniki, ter seveda tisti moto deli, ki služijo zgolj estetiki.

Objave iz iste kategorije:

Post Author: admin

Zadnje spremembe:

Zemljevid strani: